zondag 6 oktober 2024

God verlaat je nooit

Nehemia 9:19 ‘..hebt Gij toch in uw grote barmhartigheid hen niet in de woestijn verlaten. De wolkkolom week niet van boven hen des daags, om hen op de weg te leiden, noch de vuurkolom des nachts, om hen op de weg die zij gingen, licht te geven.’ 

Barmhartig en genadig is de Heer, geduldig en rijk aan goedheid en trouw. Als wij ontrouw zijn, blijft Hij ons trouw. God verlaat je niet omdat je een fout maakt. God verlaat je niet als je dwaalt. God verlaat je niet als je Hem ontrouw bent. God is gisteren en heden dezelfde en tot in eeuwigheid. Toen het volk Israël dwaalde in de woestijn, was dat wegens hun ongeloof ten opzichte van God. Ze durfden het land niet in vanwege de bewoners. Ze waren te groot en te sterk in hun ogen. Maar God liet hen niet in de steek. Hij ging die veertig jaar met hen mee. Elke dag was er schaduw tegen de hitte en bescherming tegen de kou. Het is Gods liefde en genade dat we niet zijn  omgekomen. Het is Zijn goedheid dat we elke dag worden gezegend met overvloed. Door het offer van Christus zijn we voor altijd naar God toe getrokken, een met Hem geworden. Door Gods trouw is dat voor eeuwig.


zaterdag 5 oktober 2024

Het werk dat God verricht

Micha 5:13 ‘Ik zal uw gesneden beelden en uw gewijde stenen uit uw midden uitroeien, en gij zult u niet meer nederbuigen voor het werk uwer handen.’ 

Micha profeteert tegen zijn tijdgenoten over de grote verlossing die God gaat geven. Verlost van alle vijanden zullen ze rust hebben en in vrede leven. Het mooie in deze profetie is, dat God het zelf zal uitvoeren. Hij gaat de gesneden beelden en gewijde stenen – symbolen van de menselijke manieren om God te behagen, uitroeien. Ze zijn niet meer van nut, nooit geweest trouwens. Gij zult u niet meer neerbuigen voor het werk van uw handen. Dat is geen opdracht, maar het gevolg van Gods verlossing. Wanneer God Zijn genade heeft geopenbaard, vallen alle menselijke inspanningen in het niet. Wat een prachtig vooruitzicht en het goede nieuws is, dat die tijd is aangebroken. Nog niet voor Israël, omdat ze nog onder de sluier van de wet leven, maar wel voor ieder die beseft dat er een nieuwe werkelijkheid is gekomen door het bloed van Jezus. Voor Hem alleen buigen we neer en nooit meer voor het religieuze werk van onze handen.


vrijdag 4 oktober 2024

Gods liefde geeft kracht

Matthëus 19:6 ‘Zo zijn zij niet meer twee, maar een vlees. Hetgeen dan God samengevoegd heeft, scheide de mens niet.’ 

Man en vrouw zijn door God samengevoegd tot een mens. Maar voordat het zover was, werd de vrouw uit Adam geformeerd. Je zou kunnen zeggen dat God daarna de eenheid herstelde. Zo is het ook met Christus en de Gemeente, Zijn bruid. De Gemeente is uit Christus voortgekomen, uit Hem geboren, om vervolgens met Hem een onlosmakelijke eenheid te vormen. Niemand kan dat scheiden. Het is een liefdesrelatie die aan Gods kant begonnen is. Een menselijk huwelijk mag hier een afstraling van zijn. Een perfecte eenheid op basis van Gods liefde. Dat kan alleen bestaan als God de bron van liefde is en niet wordt vervangen door menselijke liefde. Menselijke liefde schiet tekort als het erop aan komt. Die heeft te weinig verdraagzaamheid, te weinig geduld, te weinig onbaatzuchtigheid. Daarom is het onmenselijk van een huwelijk te eisen dat het blijft bestaan, zonder dat er Goddelijke liefde wordt gekend. Aan de andere kant is de Goddelijke liefde zo krachtig, dat zelfs moeilijke tijden daarmee kunnen worden doorstaan. Het gaat dus om Gods liefde, daar vloeit alles uit voort.


donderdag 3 oktober 2024

De bron van liefde

Markus 13:10 ‘En aan alle volken moet eerst het evangelie gepredikt worden.’ 

Dit zinnetje is uit een gesprek dat Jezus heeft met enkele discipelen over wat er nog zal gebeuren op aarde. Hij heeft het over rampen, aardbevingen, oorlogen, opstand, vervolging. En midden in dit alles dat zinnetje. Maar eerst moet aan alle volken het evangelie worden gepredikt. Maar over welk evangelie hebben we het dan? Dat er middenin alle ellende op aarde goed nieuws is. God heeft de wereld lief, nog steeds, en heeft alle schuld vergeven. Wie dit evangelie aanneemt met geloof, zal behouden worden. Dat betekent niet dat alle ellende je niet kan treffen, maar wel dat in dit alles God je bron van liefde is. Hij houdt je op de been en zal voor de uitkomst zorgen. zoals een vader die zich ontfermt over zijn kinderen. De wereld wordt niet steeds beter, maar steeds gewelddadiger. Het zijn tekenen van de komst van Christus, maar het einde is het nog niet. Laat je niet verontrusten, maar blijf Gods liefde ontvangen en doorgeven.


woensdag 2 oktober 2024

Instemming of afwijzing

Lukas 4:22 ‘En allen betuigden hun instemming met Hem en verwonderden zich over de woorden van genade, die van zijn lippen kwamen en zij zeiden: Is dit niet de zoon van Jozef?’ 

Allen betuigden hun instemming met Hem en allen verwonderden zich over de woorden van genade, maar een paar minuten later wilden diezelfde mensen Hem van de rotsen werpen, omdat ze zich beledigd voelden. Jezus wees eerst op Gods genade en daarna op het ongeloof van de mensen. Het eerste werd met instemming begroet, maar het tweede veroorzaakte grote boosheid. Mensen doen zo graag hun best voor God. Mensen doen het zo graag goed. Maar de werkelijkheid is, dat dat nooit voldoen kan aan Gods eis van volmaaktheid. Er was voortdurende aanbidding en heiligheid in de tempel, maar de voorhang bleef gesloten, tot Jezus aan het kruis Zijn leven gaf voor een verloren wereld. Stop met proberen God te behagen door je gedrag, geloof niet langer in je eigen vermogen heilig te leven. Ga in plaats daarvan genieten van Gods volheid die jou uit genade geschonken is. Voor jou is Jezus gekomen, om voor jou en in jou te doen wat je zelf niet kan. Laat Jezus je leven, je gerechtigheid en je heiligheid zijn.


dinsdag 1 oktober 2024

Wie is je Heer?

Judas 1:4 ‘Want er zijn zekere mensen binnengeslopen (reeds lang tevoren tot dit oordeel opgeschreven) goddelozen, die de genade van onze God in losbandigheid veranderen en onze enige Heerser en Here, Jezus Christus, verloochenen.’ 

Genade is geen bandeloosheid, het is geen vrijbrief voor een goddeloos leven. Ook al zijn al onze zonden vergeven, het betekent niet dat we zomaar de werken van de boze gaan doen. We hebben een andere Heer. Gij geheel anders, gij hebt Christus leren kennen. We zijn verlost uit de macht van de zonde, niet langer in slavernij. We zijn bevrijd om vrij te zijn, maar die vrijheid moeten we niet misbruiken. Wie is je Heer, dat is de vraag, in wiens dienst sta je? Dien je de zonde of leef je voor de eer van Jezus. Hij heeft alle macht in de hemel en op de aarde. Hij zal je een weg wijzen uit verslaving en verslagenheid. Hij is je kracht en je leven. Door te beseffen dat Hij je Heer en je bevrijder is, mag je weten dat je vrij bent en dat de verandering is begonnen. Probeer niet volmaakt te worden, maar besef dat je in Christus volmaakt bent.